FG Trade/E+ prin Getty Images
(FG Trade/E+ prin Getty Images)

Lea en español

Printre multe adolescente, inimile sunt o bază de comunicare. Emoji-urile inimii punctează textele lor, mâinile inimii își încadrează selfie-urile pe rețelele sociale.

Dar rară este fata care se gândește la inima ei ca fiind organul critic, epicentrul sistemului circulator, care furnizează sânge cu oxigen către organism pentru a menține lucrurile să funcționeze fără probleme.

În timp ce o sănătate bună a inimii poate fi un lucru dat pentru majoritatea fetelor tinere, experții în sănătatea adolescenților spun că sunt încă multe lucruri pe care adolescentele ar trebui să le știe despre îngrijirea lor.

Iată cinci lucruri pentru a le începe:

Sănătatea inimii bună – sau rea – începe acum

Obiceiurile și comportamentele stilului de viață stabilite în adolescență – cum ar fi să rămână activ fizic și să mănânce o dietă sănătoasă sau nu – pot pune o persoană pe calea către o sănătate cardiovasculară bună sau proastă, spun experți precum cardiologul pediatru Dr. Teresa Lee.

„A începe devreme este întotdeauna cel mai bun”, a spus Lee, care este și profesor asistent de pediatrie la Columbia University Medical Center din New York. „Vrei să încerci să previi bolile cardiovasculare, spre deosebire de a trebui să le tratezi mai târziu. Alegerile și obiceiurile dezvoltate în copilăria timpurie și adolescență determină cu adevărat sănătatea și bunăstarea pentru anii următori”.

Studiile au arătat că ateroscleroza, întărirea arterelor din cauza formării plăcii, poate începe să se dezvolte. încă din adolescență. Arterele întărite sau îngustate blochează fluxul de sânge și pot duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte probleme mai târziu în viață. O alimentație nesănătoasă, fumatul, un stil de viață sedentar, obezitatea și excesul de greutate pot contribui la creșterea colesterolului, un factor de risc major pentru ateroscleroză, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Conform Statisticile Asociației Americane a Inimii Adolescenții și adolescenții pot prezenta o gamă largă de factori de risc cardiovascular, inclusiv tensiune arterială crescută, consumul de produse din tutun, colesterol ridicat, inactivitate fizică, obezitate și o dietă nesănătoasă.

„Creșterea rapidă în greutate pe care o au unii adolescenți din cauza dietelor bogate în mâncare nedorită și a nivelurilor scăzute de activitate fizică îi pregătește cu adevărat pentru provocări legate de greutate pentru tot restul vieții, ceea ce le afectează absolut inimile”, a spus dr. Judith Simms-Cendan, director al diviziei de ginecologie pediatrică a adolescenților din cadrul Școlii de Medicină Miller din Universitatea din Miami. „Adolescenții care sunt cu adevărat sedentari au adesea modele de somn sărace, iar asta le poate afecta și sănătatea inimii”.

AHA încurajează tinerii să urmeze același lucru comportamente sănătoase cunoscut pentru menținerea sănătății inimii la adulți: menținerea activității fizice, o dietă bogată în fibre, fructe și legume și săracă în grăsimi, menținerea unei greutăți sănătoase, să dormi bine și să nu fumezi sau să folosești produse din tutun, inclusiv țigări electronice.

Sporturile organizate, echipele de dans sau cursurile de exerciții sunt locuri bune pentru a începe, a spus Simms-Cendan.

„Participarea la sport, indiferent dacă ești un atlet competitiv, te poate pregăti pentru un viitor cardiac mai bun”, a spus ea.

Asculta-ți inima

Deși majoritatea adolescenților vor avea inimile sănătoase, este important să observați semnele sau simptomele că ceva ar putea fi în neregulă – și să vorbiți cu cineva despre asta, a spus Lee.

De exemplu, „dacă există vreodată ceva ce ai putut să faci și pe care dintr-o dată nu poți face”, asta ar putea semnala o problemă, a spus ea. „Tu ești cel mai bun predictor al tău când lucrurile nu sunt.”

Ceirra Zeager din Ephrata, Pennsylvania, a crezut că inima ei este bine până când s-a prăbușit în timp ce se îmbrăca a doua zi după primul dans de liceu.

„Boala de inimă nu-i pasă câți ani ai”, a spus Zeager, care avea 14 ani când a avut un atac de cord, cauzat de o gaură în inimă pe care nu știa că o are. „În rest, eram sănătos, dar durerea pe care o simțeam era de nedescris”.

Ceirra Zeager avea 14 ani când a avut un atac de cord cauzat de o gaură necunoscută în inimă.  (Fotografie prin amabilitatea Ceirra Zeager)
Ceirra Zeager avea 14 ani când a avut un atac de cord cauzat de o gaură necunoscută în inimă. (Fotografie prin amabilitatea Ceirra Zeager)

Zeager, acum în vârstă de 23 de ani, se oferă voluntar în campania AHA Go Red for Women. Ea a spus că adolescentele nu ar trebui să ezite să pună întrebări profesioniștilor din domeniul sănătății despre inima lor și să le asculte inimile. „Puteți auzi bătăi neregulate ale inimii”, numite și aritmii, a spus ea. “Adolescenții ar trebui să învețe ce înseamnă asta. Sunt informații de bază pe care este bine de știut.”

Ritmurile neregulate ale inimii apar din mai multe motive și pot să nu fie un motiv de alarmă, dar ar trebui verificate. Zeager a spus că gaura din inima ei a provocat un murmur care ar fi putut fi detectat cu un stetoscop. „Aș fi vrut să fi știut să întreb”, a spus ea.

Alți adolescenți pot fi, de asemenea, un bun indicator al faptului că ceva nu este în regulă, a spus Lee.

„Dacă observi că, în comparație cu colegii tăi, nu ești în stare să faci lucruri la fel de bine, în special activitate fizică, și dacă există o agravare în timp”, probabil că este ceva de discutat cu părinții tăi sau cu echipa de îngrijire a sănătății, a spus ea.

Chiar dacă totul pare bine, „nu există niciodată un moment greșit” pentru a pune întrebări despre sănătatea inimii, a spus Lee. Vizitele de wellness sunt un moment excelent pentru a vorbi despre modalități de a promova o bună sănătate cardiovasculară și de a aborda orice factori de risc.

Ceirra Zeager lucrează acum pentru a răspândi conștientizarea despre sănătatea inimii în rândul adolescentelor și al femeilor tinere.  (Asociația Americană a Inimii)
Ceirra Zeager lucrează acum pentru a răspândi conștientizarea despre sănătatea inimii în rândul adolescentelor și al femeilor tinere. (Asociația Americană a Inimii)

Sarcina îți poate afecta inima

„Sarcina este un stres mare pentru oricine și este un stres mare în special pentru inimă”, a spus Lee.

Adolescentele însărcinate pot prezenta un risc crescut de preeclampsie, o afecțiune care poate cauza tensiune arterială foarte mare.

Sarcina poate fi deosebit de problematică dacă o adolescentă are un defect cardiac congenital sau factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială sau obezitatea, care pot duce la complicații ale sarcinii.

„Unele forme de contracepție sunt mai sigure pentru fetele cu afecțiuni cardiace subiacente”, a spus Simms-Cendan. Opțiunile de control al nașterii cu progestativ sunt opțiuni mai sigure, a spus ea.

În timp ce pilulele contraceptive care conțin estrogen pot fi mai sigure pentru fetele sănătoase, cele cu probleme cardiace subiacente și factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială necontrolată, ar trebui să le evite, a spus Simms-Cendan. „La acele fete, pot crește tensiunea arterială și alte complicații”.

„Multe dintre fetele cu cel mai mare risc de sarcină neplanificată care le afectează inima nu primesc consiliere contraceptivă”, a spus Simms-Cendan. „Un adevărat decalaj în îngrijire este să vă asigurați că, dacă aveți o boală de inimă subiacentă și vă gândiți să fiți activ sexual, există un control al nașterii sigur pe care îl puteți lua. Dacă rămâneți însărcinată, solicitați imediat îngrijire prenatală”.

Unele lucruri se pot simți ca probleme cardiace, dar nu sunt

Bătăile rapide ale inimii ar putea fi un semn de probleme cardiace, dar s-ar putea să nu fie, a spus Simms-Cendan. Ar putea fi un semn de anxietate, care a crescut în prevalență în rândul adolescenților și adolescenților de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020.

„Când adolescenții au anxietate, inima le bate rapid”, a spus ea. „Se simte înfricoșător, dar dacă inima lor este sănătoasă, nu sunt în pericol”.

Cu toate acestea, ar trebui să fie verificat, a spus ea. Și dacă este anxietate, ar trebui tratată.

Problemele de sănătate mintală pot afecta fiecare sistem din organism, a spus Simms-Cendan, inclusiv inima. “Îți afectează nivelul de energie și dorința de a face mișcare. Dacă ești deprimat, nu prea ai chef să te miști. Adolescenții care sunt depresivi pot folosi și somnul ca o evadare. S-ar putea să petreacă toată ziua în pat.”

Părinții pot juca un rol important

A discuta cu adolescenții despre sănătatea inimii poate fi o provocare pentru părinți. Dar dacă doresc ca copiii lor să practice obiceiuri sănătoase, primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să conducă prin exemplu, au spus Lee și Simms-Cendan.

„Adolescenții nu sunt întotdeauna receptivi să audă sfaturi sau critici despre obiceiurile de alimentație sau de somn de la adulții din viața lor”, a spus Lee. „Sincer, cred că unul dintre cele mai bune lucruri pe care părinții le pot face este să reflecte un stil de viață sănătos și alegeri sănătoase.”

„Nu poți vorbi cu un adolescent despre a face lucruri dacă nu le faci singur”, a spus Simms-Cendan. „Dacă ai un copil care se luptă cu greutatea, să-i spui să nu bea sifon sau să mănânce gunoi dacă le ai în casă nu va funcționa.

„Dacă ești îngrijorat de greutatea lor sau de tensiunea arterială sau de diabet și vrei ca ei să devină mai sănătoși, trebuie să mergi pe jos”, a spus ea. „Ține mâncarea nesănătoasă în afara casei”.

Simms-Cendan le-a sugerat părinților să-și ia adolescenții cu ei atunci când merg la cumpărături, astfel încât să poată alege alimente sănătoase care le plac. Mersul pe jos împreună este o altă modalitate de a modela un comportament sănătos, a spus ea.

“Rugați-le să meargă la plimbare, dar înțelegeți că uneori preferă să asculte muzică decât să vorbească. Lasă-i să-și păstreze căștile”, a spus ea. Și dacă nu vor să facă asta? „Întreabă-i ce ar dori să facă pentru a fi sănătoși”.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *