Ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, și-a exprimat indignarea față de decizia Muzeului Britanic de a permite o prezentare de modă în fața Marmurelor din Partenon. Marcă de modă britanică Erdem și-a debutat colecția de toamnă/iarnă la Săptămâna modei de la Londra sâmbătă, 17 februarie, cu o flotă de modele care trec pe lângă sculpturile grecești emblematice și contestate, o expoziție despre care Mendoni a spus că arată „zero respect pentru capodoperele lui Pheidias. ”

Designerul Erdem Moralioglu se pare că a ales locația ca un omagiu adus cântăreței de operă americano-greacă Maria Callas. În special, el a fost inspirat de rolul ei principal într-o producție din 1953 a lui Luigi Cherubini Medeeabazat pe tragedia greacă a lui Euripide.

„Am vrut să arăt în acest spațiu care simbolizează grecitatea ei”, a spus el Vogă.

„Directorii Muzeului Britanic banalizează și insultă nu doar monumentul, ci și valorile universale pe care le transmite”, a spus ea, potrivit Telegraful. „Condițiile de expunere și depozitare a sculpturilor, la Galeria Duveen, se deteriorează constant. Este timpul ca capodoperele sculpturale furate și abuzate să strălucească în lumina mansardă.”

British Museum nu a comentat public criticile lui Mendoni, dar un purtător de cuvânt a confirmat că siguranța colecției este întotdeauna luată în considerare atunci când se acceptă rezervări comerciale pentru spațiu.

De asemenea, s-a relatat în presa britanică că, în 2021, Dior a plătit Greciei în jur de 700.000 EUR (750.000 USD) pentru a obține permisiunea de a organiza o ședință de modă la Acropole plus 200.000 € (215.000 USD) în câștigurile pierdute pentru închiderea site-ului.

a spus Mendoni Telegraful că hainele Dior fuseseră cel puțin inspirate din Grecia antică, ceea ce nu este cazul celei mai recente colecții a lui Erdem.

„Sculpturile din Partenon erau doar decor, deoarece, tematic, colecția nu avea nicio legătură dialectică cu antichitatea greacă.” ea a spus.

Proprietatea Regatului Unit asupra marmurilor din Parthenon a fost contestată de multă vreme de Grecia, iar negocierile pentru a încheia un fel de acord de împrumut nu s-au încheiat încă. Repatrierea permanentă este în prezent blocată de Actul britanic al muzeului britanic din 1963, dar problema a devenit deosebit de aprinsă în timpul verii, când a fost dezvăluit că curatorul de antichități grecești al muzeului furase din colecție și vânduse comori antice pe eBay. Unele dintre pietrele prețioase furate care au fost recuperate de atunci au fost expuse public la Muzeul Britanic săptămâna trecută.

„Furturile curatorilor responsabili, dar și tăcerea mândră a liderilor care nici nu au grijă de colecțiile lor și nici nu pun în aplicare măsurile de securitate adecvate, demonstrează că „ospitalitatea” oferită marmurilor din Partenon de la British Museum a fost întotdeauna viciată, incomplet și problematic”, a declarat Mendoni pentru ziarul grec Ta Nea la momentul.

Un potențial acord de împrumut între Marea Britanie și Grecia pentru Marmura Partenon ar putea fi realizat, potrivit directorului interimar al Muzeului Britanic, Mark Jones, care a declarat pentru ziarul britanic the Times că sprijină planul în ianuarie.

Urma Știri Artnet pe facebook:

Vrei să fii în fruntea lumii artei? Abonați-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi știri de ultimă oră, interviuri care deschid ochii și comentarii critice incisive care conduc conversația mai departe.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *