GENEVA (Reuters) – Mai mult de jumătate din țările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte mare de apariție a focarelor de rujeolă până la sfârșitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății.

Cazurile de rujeolă au crescut în majoritatea regiunilor, în principal din cauza vaccinărilor ratate în anii COVID-19, când sistemele de sănătate au fost copleșite și au rămas în urmă cu vaccinările de rutină pentru bolile care pot fi prevenite.

„Ceea ce ne îngrijorează este că anul acesta, 2024, avem aceste lacune mari în programele noastre de imunizare și, dacă nu le umplem foarte repede cu vaccinul, rujeola va sări doar în acest gol”, Natasha Crowcroft de la OMS. , un consilier tehnic principal pentru rujeolă și rubeolă, a declarat într-un briefing de presă la Geneva.

„Putem vedea, din datele care sunt produse cu datele OMS de către CDC (Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), că mai mult de jumătate din toate țările din lume vor avea un risc ridicat sau foarte mare de focare de către sfarsitul acestui an.”

Ea a cerut măsuri urgente pentru protejarea copiilor, spunând că există o „lipsă de angajament” din partea guvernelor, având în vedere probleme concurente precum crizele economice și conflictele.

Rujeola este un virus foarte contagios, transmis prin aer, care afectează mai ales copiii sub cinci ani. Poate fi prevenit prin două doze de vaccin și peste 50 de milioane de decese au fost evitate din 2000, potrivit OMS.

Cazurile de anul trecut au crescut deja cu 79% la peste 300.000, conform datelor OMS, – se crede că reprezintă doar o fracțiune din total.

Au fost raportate focare în toate regiunile OMS, cu excepția Americii, deși Crowcroft a avertizat că acestea sunt de așteptat.

Ratele de deces sunt mai mari în țările mai sărace din cauza sistemelor de sănătate mai slabe, a spus Crowcroft, adăugând că focarele și decesele reprezintă, de asemenea, un risc pentru țările cu venituri medii și mari.

„Am avut multe focare de rujeolă în întreaga lume și țările cu venituri medii au avut cu adevărat de suferit. Și suntem îngrijorați că 2024 va arăta ca 2019”, a spus ea.

(Reportaj de Emma Farge, editat de Ed Osmond)Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *