Joan E. Bromley din Mount Penn, comitatul Berks. (Cu amabilitatea lui Joan E. Bromley)

Majoritatea oamenilor se nasc cu doi rinichi. Ai nevoie doar de unul pentru a duce o viață sănătoasă. Rinichii fac parte din sistemul de gestionare a deșeurilor din organism. Îți mențin corpul în echilibru chimic, prin filtrarea deșeurilor și a apei suplimentare din sânge, producând urină. Ele ajută la controlul tensiunii arteriale, ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la menținerea oaselor sănătoase.

Boala de rinichi este una dintre primele 10 cauze principale de deces în SUA, dar este o boală adesea fără semne de avertizare evidente și cu o conștientizare scăzută a publicului. Aproximativ 37 de milioane de adulți din SUA au boală cronică de rinichi și totuși aproximativ 9 din 10 adulți cu boală cronică de rinichi nu știu că o au.

Boala polichistică a rinichilor (PKD) este una dintre multele boli genetice care pot provoca insuficiență renală în stadiu terminal. Provoacă aproximativ 2% din cazurile de insuficiență renală în Statele Unite în fiecare an. Simptomele includ hipertensiune arterială, dureri de spate sau laterale și abdomen umflat. Din păcate, adesea aceste simptome rămân nediagnosticate până aproape de insuficiența renală.

Testarea bolii renale este simplă și poate fi făcută la cabinetul medicului dumneavoastră, de obicei doar un simplu test de sânge și un test de urină. Deși principalele cauze ale bolilor de rinichi sunt hipertensiunea arterială și diabetul, multe boli moștenite cauzează și insuficiență renală. Boala de rinichi poate fi adesea prevenită. Dacă este tratat devreme, este adesea posibil să încetinești sau să oprești progresia bolii renale și să eviți complicații grave, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală și deces.

Vă puteți proteja rinichii prin a nu folosi ibuprofen (utilizați numai Tylenol), a fi activ fizic, a menține o greutate sănătoasă, a folosi alimente și lichide prietenoase cu rinichii și a face testarea pentru boli de rinichi vă poate ajuta să vă protejați rinichii. Chiar și schimbările mici pot face o mare diferență. Odată ce boala renală în stadiu terminal (insuficiență renală) este atinsă, singurele tratamente sunt dializa sau transplantul de rinichi.

Am moștenit o boală polichistică a rinichilor (PKD), ale cărei simptome nu au fost recunoscute până la vârsta de 60 de ani. Este o tulburare în care se dezvoltă grupuri de chisturi în rinichi, care afectează grav capacitatea rinichilor de a funcționa normal. Rinichii devin mult mai mari decât în ​​mod normal. Mii de chisturi pot crește în rinichi și pot face ca un singur rinichi să cântărească până la 30 de lire sterline.

PKD rulează puternic în familia mea. Atât surorile mele mai mici, cât și mai multe veri, o au, iar mama mea a murit din cauza complicațiilor din cauza PKD. Ca urmare a acestei boli, acum am nevoie de un transplant de rinichi. Sunt pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi de peste 4 ani și, ulterior, pe dializă de peste 3 ani.

În prezent fac dializă peritoneală șapte nopți pe săptămână acasă. Dializa peritoneală colectează deșeurile din sânge prin schimbul de lichid în spațiul gol din abdomen (cavitatea peritoneală). Vara trecută am avut o reacție rară în care lichidul s-a infiltrat în spațiul din jurul plămânilor mei. Am avut nevoie să fiu spitalizată ca să poată scoate 2 litri de lichid.

Această complicație a însemnat că trebuia să merg la hemodializă până când diafragma mi s-a vindecat și am putut să mă întorc la dializă peritoneală. Hemodializa necesită un aparat de rinichi artificial pentru a curăța sângele timp de multe ore de mai multe ori pe săptămână, de obicei, la un centru de dializă.

Există două tipuri de donații de rinichi, fie de la donatori în viață, fie de la donatori decedați. Pennsylvania sprijină ferm donarea de organe și țesuturi datorită oportunităților de salvare și îmbunătățire a vieții. (Dacă vizitați oricare dintre Centrele de licență foto de la PennDOT pentru a vă fotografia pentru un permis de conducere sau o carte de identitate, puteți alege să aveți denumirea „Donator de organe” tipărită pe el). Donația este puternic încurajată și este întotdeauna voluntară.

Din păcate, mii de pacienți mor la nivel național în fiecare an în așteptarea unui organ donat. Cu toate acestea, atunci când o singură persoană se înscrie pentru a fi donator de organe și țesuturi, el sau ea poate salva până la opt vieți prin donarea de organe și poate îmbunătăți viața altor 75 de țesuturi prin donarea de țesuturi. Și cu siguranță, a avea un rinichi donat oferă o calitate a vieții mult mai bună decât a fi supus orei la dializă pentru fiecare tratament, de trei sau mai multe ori pe săptămână în centrele de dializă sau pentru cei care sunt eligibili șapte nopți sau zile pe săptămână acasă.

Donările de rinichi de la donatorii în viață durează de până la trei ori mai mult decât cele de la donatorii decedați. Până acum, prietenii și familia care au fost testați pentru a vedea dacă ar putea dona un rinichi au fost excluși din motive medicale. Din cauza grupului meu de sânge și a vârstei, așteptarea mea pentru un rinichi compatibil de la un donator decedat este estimată să fie de opt ani. O donație de la un donator în viață ar însemna un transplant mult mai rapid, o viață mai sănătoasă, mai lungă, nelegată de un aparat zilnic de dializă.

Un donator de rinichi nu trebuie să fie legat de sânge. Aproximativ 1 din 10 donatori de rinichi sunt oameni buni samariteni care nici măcar nu știu unde se duce rinichiul lor. Orice persoană sănătoasă poate alege să devină donator. Asigurarea destinatarului preconizat al rinichiului dumneavoastră (Medicare sau asigurări private de sănătate) acoperă costurile testelor necesare pentru a vedea dacă sunteți eligibil pentru a fi donator (numit proces de evaluare), precum și intervenția chirurgicală și spitalizarea necesare pentru donarea de rinichi. .

Procesul de screening la care trebuie să treacă donatorii este foarte amănunțit. A ajutat unii potențiali donatori să primească diagnostice pe care le-ar putea beneficia de pe urma intervenției timpurii sau depistarea precoce a unor probleme medicale, cum ar fi cancerul, bolile renale, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile cardiace.

A fi un donator de rinichi viu înseamnă a oferi cuiva darul vieții. În medie, un rinichi de la un donator viu durează între 15 și 20 de ani. Am fost surprins să aflu că mulți oameni pe care îi cunoșteam au donat un rinichi. Unul dintre medicii mei i-a donat un rinichi surorii ei. Un prieten de la biserică a donat un rinichi unei rude în urmă cu mai bine de 20 de ani.

„După recuperare și de atunci, de obicei uit că am făcut-o vreodată, pentru că nu mă simt altfel decât înainte!” a spus prietenul meu. „Este o modalitate atât de practică și utilă de a ajuta o altă ființă umană. Nu am absolut niciun regret!”

Dar, odată cu creșterea cererii de rinichi mai rapid decât numărul de donatori, listele de așteptare s-au mai lungit. În orice moment, aproximativ 100.000 de oameni așteaptă un transplant de rinichi. Aproximativ 25.000 de persoane pe an primesc un rinichi dintr-o listă de așteptare pentru transplant, fie de la un donator decedat, fie de la un donator viu. Și, din păcate, aproximativ 4.500 de oameni mor în fiecare an în așteptarea unui transplant de rinichi.

În 2022, doar 1 din 4 pacienți aflați pe lista de așteptare a putut primi un rinichi transplantat. Lipsa rinichilor donatori disponibili înseamnă că majoritatea persoanelor care dezvoltă insuficiență renală sunt tratate pentru tot restul vieții cu dializă.

Pentru a afla mai multe despre povestea mea, vă rugăm să vizitați site-ul meu: www.nkr.org/NHY394.

Dacă sunteți interesat să explorați donarea unui rinichi, contactați echipa de donatori vii de la Institutul de Transplant de Rinichi al Universității din Pennsylvania, (215-662-6200) pentru orice întrebări pe care le aveți. Există un link „Întrebări frecvente” (FAQ) pe site-ul web al donatorului în viață: http://tinyurl.com/2cwy8evp.

Împărtășirea informațiilor despre nevoia de donatori de rinichi prin Facebook, din gură în gură sau prin orice alt mod este ca și cum ai arunca o salvă pentru a salva pe cineva de la înec, fără a fi nevoie să sari în apă cu ei. Eu și cele 14 milioane de oameni care au boli de rinichi, am aprecia orice puteți face pentru a face publică necesitatea donațiilor de rinichi de la donatori în viață sau decedați. Te rog ajuta-ma! Sau poate chiar împărtășește-ți rezerva?

Joan E. Bromley, în vârstă de 73 de ani, locuiește în Mount Penn, comitatul Berks.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *