Înscrieți-vă pentru buletinul informativ științific Wonder Theory al CNN. Explorați universul cu știri despre descoperiri fascinante, progrese științifice și multe altele.

Astronomii au observat cel mai strălucitor obiect cunoscut din univers și este un quasar alimentat de gaura neagră cu cea mai rapidă creștere înregistrată, potrivit unui nou studiu. Clasificat inițial drept stea, quasarul a reușit să se ascundă la vedere până de curând, surprinzând oamenii de știință.

Quazarii sunt nucleele luminoase ale galaxiilor îndepărtate, antice. Aceste fenomene strălucitoare sunt fără îndoială cele mai orbitoare obiecte din cosmos – iar oamenii de știință cred că sunt alimentate de găurile negre supermasive care sunt motoarele centrale ale galaxiilor mari.

Când astronomii au spionat un quasar numit J0529-4351 folosind Very Large Telescope al Observatorului European de Sud, ei au descoperit că obiectul incredibil de îndepărtat este atât de departe de sistemul nostru solar încât lumina sa a durat mai mult de 12 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ.

Gaura neagră care alimentează quasarul devorează echivalentul a unui soare pe zi și are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât a soarelui nostru, au descoperit cercetătorii. Un studiu care detaliază descoperirea uimitoare a apărut luni în jurnal Astronomia naturii.

„Rata incredibilă de creștere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriașă de lumină și căldură”, a declarat autorul principal al studiului Christian Wolf, profesor asociat la Colegiul de Știință al Universității Naționale din Australia, într-un comunicat. „Deci, acesta este și cel mai luminos obiect cunoscut din univers. Este de 500 de trilioane de ori mai strălucitor decât soarele nostru.”

Astronomii sunt dornici să studieze quasarul, precum și alte obiecte evazive, cu instrumente și observatoare noi în viitor, deoarece găurile negre supermasive îndepărtate ar putea răspunde la întrebări cheie despre primele zile ale universului, cum ar fi modul în care s-au format și au evoluat galaxiile.

O gaură neagră este o sursă masivă de energie

Influența gravitațională intensă a găurilor negre atrage materia către aceste obiecte cerești într-un mod atât de energetic încât procesul creează lumină. Radiația orbitoare se datorează discului de acumulare al găurii negre sau inelului din jurul găurii negre, unde materialul se adună înainte de a fi consumat.

„Arată ca o celulă de furtună gigantică și magnetică, cu temperaturi de 10.000 de grade Celsius (18.032 de grade Fahrenheit), fulgere peste tot și vânturi care sufla atât de repede încât ar face înconjurul Pământului într-o secundă”, a spus Wolf.

Astronomii știu că, dacă observă un quasar incredibil de luminos, înseamnă că este prezentă și o gaură neagră supermasivă în creștere rapidă, iar J0529-4351 este cel mai impresionant până acum din ambele puncte.

„Toată această lumină provine dintr-un disc de acreție fierbinte care măsoară șapte ani lumină în diametru – acesta trebuie să fie cel mai mare disc de acreție din Univers”, a spus coautorul studiului Samuel Lai, doctorand la Școala de Cercetare a Astronomiei și a Universității Naționale din Australia. Astrofizică, într-o declarație.

Ascunzându-se la vedere

Wolf a spus că nu este sigur că recordurile stabilite de J0529-4351 vor putea fi vreodată doborâte. Deși o altă echipă de oameni de știință a raportat că telescopul spațial Hubble a observat un quasar strălucitor ca 600 de trilioane de sori în 2019luminozitatea obiectului a fost intensificată de lentilă gravitațională, un fenomen în care clusterele de galaxii ajută la mărirea obiectelor din universul îndepărtat. Luminozitatea adevărată a quasarului, numită J043947.08+163415.7, este considerată a fi mai aproape de aproximativ 11 trilioane de sori., conform cercetătorilor care au făcut descoperirea inițială.

Quasarul a apărut pentru prima dată în imaginile de la Schmidt Southern Sky Survey de la Observatorul European de Sud în 1980, dar nu a fost recunoscut ca quasar.

„Este o surpriză că a rămas necunoscut până astăzi, când știm deja despre un milion de quasari mai puțin impresionante. Ne-a privit literalmente în față până acum”, a declarat coautorul studiului, dr. Christopher Onken, cercetător la Școala de Cercetare de Astronomie și Astrofizică a Universității Naționale din Australia, într-un comunicat.

Căutarea de quasari este o știință imperfectă

Vânarea de indicii în sondajele mari ale cerului este cea mai bună modalitate de a găsi quasari îndepărtați, dar seturile de date uriașe generate de aceste sondaje masive trebuie adesea introduse în modele de învățare automată pentru analiză. Modelele computerizate pot alege doar candidați de quasar care par similare cu obiectele cunoscute, deoarece software-ul este antrenat pe datele existente.

O imagine a locației quasarului a fost creată folosind datele din Digitized Sky Survey 2, în timp ce insertul a fost furnizat de Dark Energy Survey.  - Digitized Sky Survey 2/Dark Energy Survey/ESO

O imagine a locației quasarului a fost creată folosind datele din Digitized Sky Survey 2, în timp ce insertul a fost furnizat de Dark Energy Survey. – Digitized Sky Survey 2/Dark Energy Survey/ESO

Quasarurile recent descoperite pot fi mai luminoase decât cele observate în trecut, ceea ce înseamnă că modelele computerizate ar putea respinge obiectele clasificându-le ca stele strălucitoare din apropiere.

Această identificare greșită este ceea ce sa întâmplat cu J0529-4351 la început, când un program automat care analizează datele de la satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene a catalogat obiectul drept stea în iunie 2022.

Dar astronomii au stabilit că obiectul era un quasar atunci când l-au observat în 2023 în timp ce foloseau telescopul de 2,3 metri la Observatorul Siding Spring al Universității Naționale din Australia, lângă Coonabarabran, în New South Wales. Echipa a continuat cu observații de la puternicul Very Large Telescope din deșertul Atacama din Chile pentru a confirma detalii despre gaura neagră, inclusiv masa sa masivă.

„Personal, pur și simplu îmi place urmărirea”, a spus Wolf. „Timp de câteva minute pe zi, mă simt din nou ca un copil, jucând la vânătoare de comori, iar acum aduc la masă tot ce am învățat de atunci.”

Pentru mai multe știri și buletine informative CNN, creați un cont la CNN.comSource link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *