HOUSTON – Acesta a fost termenul pentru a descrie prima emisiune de acest fel aici, la KPRC 2, în 1972, când patru jurnalişti de culoare au accesat undele pentru a împărtăşi experienţa brută, netăiată, pe care au trăit-o în timp ce locuiau în Houston.

Pionerii, Elsa Y. Ransom, Napoleon Johnson, Alvin Herbert și Charles Scott au acoperit știrile la mijlocul până la sfârșitul anilor 1900, când vremurile erau destul de diferite decât sunt astăzi.

La începutul specialului intitulat Trece prin schimbări, Directorul de știri KPRC 2, Ray Miller i s-a alăturat Bob Lanier de la Main Bank, care mai târziu a devenit primarul orașului Houston. Lanier a decis că ar fi benefic pentru institutul său financiar să sponsorizeze evenimentul special.

„Cred că descrie exact așa cum a fost produsă, cea mai dramatică mișcare care a fost făcută în această țară în timpul vieții mele”, a spus Lanier. „Și aceasta este mișcarea poporului de culoare din această țară către egalitate, spre o cotă deplină participativă a democrației noastre.”

Cei patru jurnalişti erau toţi nativi din Houston, care aveau vârsta de 20 de ani, începutul de 30 de ani.

Miller le-a spus telespectatorilor că singura direcție editorială care le-a fost dată a fost că ar trebui să își prezinte perspectiva asupra comunității negre din Houston.

Prima poveste este spusă de Elsa Y. Ransom. Ransom a fost angajată la KPRC 2 în 1970 și a lucrat până în 1973, înainte de a face o tranziție la WKYC în Cleveland, unde a raportat din 1973 până în 1978. Până în semestrul trecut, Ransom a fost profesor asociat de drept la Texas Southern University, unde a predat Torts. Proprietatea intelectuală și un seminar despre dreptul brevetelor.

Ransom a spus că când avea aproximativ cinci ani, a început să observe fântânile de băut din jurul magazinelor alimentare care erau etichetate „Alb”, în timp ce celălalt era etichetat „Colorat”.

Imaginația ei de mică a făcut-o să creadă că apa din fântâna albă era obișnuită, în timp ce apa din fântâna colorată era ceva special ca Kool-Aid, spune ea.

Mai târziu, Ransom a povestit despre cum s-a încheiat sclavia în Houston și despre restricțiile pe care liderii orașului le-au ținut asupra oamenilor de culoare eliberați imediat după emancipare.

„Negrii au fost considerați în general o amenințare la adresa liniștii civice”, a spus Ransom în timp ce descria o poveste despre modul în care americanii de culoare au călătorit prin sclavie și mai târziu și-au construit propria bază de libertate.

„Negrii din Texas au fost emancipați la 19 iunie 1865. Atât de mulți negri eliberați au venit în Houston după emancipare, încât orașul a impus o oprire de la 21:00 pentru a-i ține departe de străzi și a amenințat că îi pune pe negri șomeri la muncă fără plată. Dar… nimic nu le-ar putea șterge bucuria libertății.”

Napoleon Johnson a împărtășit o poveste din copilăria sa în care spune că s-a confruntat cu o realitate dură în timp ce el și bunica lui călăreau din Third Ward în oraș. Un tânăr Napoleon s-a grăbit să găsească un loc în timp ce bunica lui îi plătea șoferului de autobuz biletul. Când bunica lui Napolean a început să meargă pe culoar, nu și-a găsit nepotul.

El se așezase în fața autobuzului și s-a confruntat cu o mustrare rapidă din partea bătrânului său, în timp ce i s-a spus că „Oamenii de culoare nu pot merge în fața autobuzului”.

„Nu am înțeles pe deplin la momentul respectiv”, a spus Johnson. „Îmi amintesc că nu mi-a plăcut.”

Johnson a acoperit, de asemenea, evenimentele oribile de la Camp Logan care au avut loc, cunoscute în mod obișnuit ca Houston Race Riot din 1917.

„A fost o noapte sângeroasă și haotică pe partea de vest a lui Houston”, a adăugat Johnson. Seria de evenimente din timpul revoltei a fost bine documentată de Johnson.

În mod tragic, în momentul în care legea a fost declarată de către guvern, aceasta s-a încheiat cu 15 civili morți, inclusiv patru polițiști. Ulterior, Johnson a spus că au avut loc două audieri în masă în care 18 soldați de culoare au primit pedeapsa cu moartea. Șase dintre ei au reușit să-și schimbe pedepsele în închisoare pe viață, restul au fost spânzurați.

VEZI ȘI: Napoleon Johnson: Un jurnalist de pionier se întoarce la KPRC 2, postul unde și-a început cariera de poveste

Napoleon Johnson/KPRC 2 (Drepturi de autor 2024 de KPRC Click2Houston – Toate drepturile rezervate.)
Când Napoleon Johnson și-a început cariera de istorie la KPRC în 1971, el a fost al patrulea jurnalist de televiziune afro-american din Houston – oferind o platformă pentru o generație complet nouă de jurnalişti de culoare pentru a-și porni drumul și a-și croi drumul. Ascultați-l reflectând asupra carierei sale istorice. Videoclip produs de Karina Hollingsworth.

Reporterul KPRC 2, Alvin Herbert, a documentat cum a fost educat în Houston și și-a amintit un moment special din anii adolescenței, când a spus că se simte discriminat.

La vârsta de 16 ani, Herbert a spus că a lucrat la un atelier mecanic local alături de un negru mai în vârstă și un tânăr alb. Într-o zi, un client a susținut că angajații i-au avariat caloriferul.

A doua zi, șeful lor le-a anunțat că fiecare dintre ei va avea următorul salariu andocat pentru a plăti pentru asta. Tânărul mecanic alb i-a spus lui Herbert că nu plănuise să plătească pentru asta.

Când le-a venit salariul, le-a comparat pe cei doi și, desigur, plata bărbatului alb nu fusese afectată.

Fotojurnalistul KPRC 2 Charles Scott a fost creierul din spatele camerei pentru majoritatea segmentelor din cadrul specialului. Scott este menționat în cărțile noastre de istorie ca fiind primul fotograf afro-american angajat în Houston.

Mulți dintre angajații care sunt încă la KPRC 2 își amintesc în mod viu pe Scott ca fiind un tip tăcut, dar o plăcere să fii în preajmă.

S-a retras din cariera sa în film și televiziune în 2013.

Montajul de film Charles Scott cu Napoleon Johnson la KPRC. (KPRC)
Fotojurnalistul KPRC 2 Charles Scott (Drepturi de autor 2024 de KPRC Click2Houston – Toate drepturile rezervate.)

Alte subiecte abordate în specialul de 30 de minute au variat de la lipsa unei asistențe medicale adecvate în comunitatea neagră, debacle despre rezultatul unei lupte la categoria grea dintre Jack Johnson și James Jeffries, epoca jazzului din centrul orașului Houston, integrarea districtului școlar independent din Houston. și multe alte evenimente notabile care au pus amprenta asupra locuitorilor de culoare din comunitatea noastră.

Copyright 2024 by KPRC Click2Houston – Toate drepturile rezervate.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *