Mașinile intuitive din Houston sunt pregătite aterizatorul său Ulise pentru aterizarea pe Lună astăzi, o coborâre usturătoare de o oră și 13 minute de pe orbită pentru a deveni prima navă spațială construită în SUA care lipește un aselenizare în mai bine de 50 de ani și primul realizat de o companie privată.

La o zi după frânarea pe o orbită de 57 mile înălțime, înclinată cu 80 de grade față de ecuatorul lunii, motorul principal al lui Ulise alimentat cu metan a fost pregătit să se aprindă la 4:17 pm EST, coborând partea îndepărtată a orbitei până la un punct aproape de locul de aterizare la aproximativ 186 de mile de polul sudic al Lunii.

Intuitive Machines a oferit o cronologie care arată evenimentele majore din coborârea landerului Odysseus la suprafața Lunii.  Orele date în Ora standard centrală.  / Credit: Mașini intuitive

Intuitive Machines a oferit o cronologie care arată evenimentele majore din coborârea landerului Odysseus la suprafața Lunii. Orele date în Ora standard centrală. / Credit: Mașini intuitive

Ca cel de 14 picioare înălțime nava spatiala coboară spre suprafață, camerele și laserele de la bord sunt programate să scaneze solul de dedesubt pentru a identifica reperele, oferind intrări de direcție către sistemul de ghidare al landerului pentru a ajuta la reglarea fină a traiectoriei.

O oră mai târziu, la ora 17:18, motorul principal este de așteptat să se aprindă din nou la o altitudine de aproximativ 18 mile și să continue să tragă în ultimele 10 minute de coborâre, răsturnând pe Ulise de la o orientare orizontală la verticală și coborând direct în jos. la puțin sub 4 mph.

Pe măsură ce sonda spațială scade sub 100 de picioare, un pachet inovator de cameră, cunoscut sub numele de „EagleCam”, construit de studenții de la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle, va cădea și va încerca să fotografieze coborârea finală a landerului din lateral. Camerele NASA de la bordul navei spațiale vor fotografia solul chiar dedesubt.

Până când Ulise ajunge la o altitudine de aproximativ 33 de picioare deasupra suprafeței, motorul principal trebuia să se fi redus la viteza de aterizare planificată de aproximativ 2,2 mph – viteza de mers pe jos pentru cetățenii în vârstă.

Aterizarea în apropierea unui crater cunoscut sub numele de Malapert A este așteptată la 17:30, la o săptămână după lansare de la Centrul Spațial Kennedy.

O cameră de pe landerul Odysseus a surprins o imagine a lunii de sub navă spațială după ce un motor critic a pornit miercuri pentru a frâna pe orbita lunii.  / Credit: Mașini intuitive

O cameră de pe landerul Odysseus a surprins o imagine a lunii de sub navă spațială după ce un motor critic a pornit miercuri pentru a frâna pe orbita lunii. / Credit: Mașini intuitive

Videoclipurile de la camerele de bord ale landerului și EagleCam nu pot fi transmise înapoi pe Pământ în timp real, dar inginerii Intuitive Machines de la centrul de control al companiei Nova din Houston spun că ar trebui să poată verifica aterizarea în aproximativ 15 secunde. Primele poze sunt așteptate în aproximativ o jumătate de oră.

O aterizare reușită pe Lună ar marca prima atingere a unei nave spațiale construite în SUA de la misiunea Apollo 17 din 1972 și prima aterizare a unei nave spațiale construite în mod privat.

Astrobotic din Pittsburg spera să pretindă această onoare luna trecută cu aterizatorul său Peregrine, dar misiunea a fost deraiată de un rezervor de propulsor rupt la scurt timp după lansare pe 9 ianuarie. Două aventuri lunare private anterioare, unul de Israel iar celălalt de Japonias-a încheiat de asemenea cu eșec.

Doar guvernele Statelor Unite, Uniunii Sovietice, Chinei, Indiei și Japoniei au pus cu succes aterizatoare pe suprafața lunii și Landerul „SLIM” al Japoniei a avut doar parțial succes, răsturnându-se la touchdown pe 19 ianuarie.

Peregrine și Odysseus au fost ambele finanțate parțial de programul Commercial Lunar Payload Services al NASA, sau CLPS (pronunțat CLIPS), conceput pentru a încuraja industria privată să dezvolte capacități de transport pe care NASA le poate folosi apoi pentru a transporta încărcături utile pe Lună.

O impresie de artist despre aterizarea lui Ulise de la Intuitive Machines pe suprafața lunii.  / Credit: Mașini intuitive

O impresie de artist despre aterizarea lui Ulise de la Intuitive Machines pe suprafața lunii. / Credit: Mașini intuitive

Scopul agenției este de a ajuta la lansarea dezvoltării de noi tehnologii și de a colecta date de care vor fi necesare Artemis astronauții plănuiesc să aterizeze lângă polul sudic al Lunii mai târziu în acest deceniu.

NASA a plătit Astrobotic 108 milioane de dolari pentru rolul său în misiunea Peregrine și alte 129 de milioane de dolari pentru instrumentele Odysseus și transportul pe Lună.

Ce se află la bordul navei de aterizare pe lună Odysseus?

Odysseus a fost echipat cu șase instrumente NASA și alte șase încărcături utile comerciale, inclusiv mici sculpturi cu lună ale artistului Jeff Koons, tehnologie de stocare în nor, dovadă de concept, pături izolatoare Columbia Sportswear și un mic telescop astronomic.

Printre experimentele NASA: un instrument pentru a studia mediul cu particule încărcate de pe suprafața Lunii, altul conceput pentru a testa tehnologiile de navigație și camerele orientate în jos concepute pentru a fotografia modul în care evacuarea motorului landerului perturbă solul de la locul de aterizare.

De asemenea, la bord: un senzor inovator care folosește unde radio pentru a determina cu exactitate cât de mult propulsor criogenic rămâne într-un rezervor în mediul lipsit de greutate al spațiului, tehnologie care se estimează că se va dovedi utilă pentru misiunile lunare din aval și alte călătorii în spațiul adânc.

Se așteaptă ca Ulise și instrumentele sale să funcționeze la suprafață timp de aproximativ o săptămână, până când soarele apune la locul de aterizare. În acel moment, celulele solare ale landerului nu vor mai putea genera energie și nava spațială se va opri. Ulise nu a fost conceput pentru a supraviețui nopții lunare ultra-rece.

Nikki Haley promite că va continua campania până în Super Marți

O fetiță de 7 ani moare după ce o gaură de pe plajă s-a prăbușit asupra ei și a fratelui ei

Haley sfidează apelurile lui Trump de a renunța la cursa din 2024Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *