VARSOVIA, Polonia (AP) — Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că punctele de trecere a frontierei cu Ucraina sunt adăugate la o listă de infrastructuri critice pentru a se asigura că întregul ajutor militar și umanitar poate ajunge în Ucraina fără întârzieri.

„Soarta Ucrainei atârnă în balanță și nu trebuie să conving pe nimeni că asta înseamnă că și soarta noastră atârnă în balanță”, a spus Tusk, a cărui țară este situată de-a lungul flancului estic al NATO și se învecinează cu Ucraina.

Tusk a vorbit în continuare proteste ale fermierilor polonezi furiosi care au inclus blocaje la frontieră și vărsarea de cereale ucrainene de la trenurile de marfă la un punct de trecere a frontierei poloneze. Președintele ucrainean Volodymyr Zelesnkyy a spus miercuri că blocada împiedica transportul proviziilor militare către forțele ucrainene de pe linia frontului.

Polonia este unul dintre principalele puncte de trecere pentru ajutorul militar și umanitar occidental al Ucrainei. Polonia a donat multe dintre propriile sale arme, dar transporturile din alte țări NATO trec adesea prin marea națiune central-europeană.

Tusk a contestat că orice echipament militar destinat Ucrainei a fost reținut. Cu toate acestea, el a spus că punctele de trecere a frontierei și tronsoane de drumuri și căi ferate vor fi acum adăugate la o listă de infrastructuri critice pentru a asigura „o garanție de 100% că ajutorul militar și umanitar va ajunge în partea ucraineană fără întârzieri”.

Fermierii polonezi, ca și fermierii din întreaga Europă, s-au revoltat împotriva alimentelor ucrainene care au intrat pe piața Uniunii Europene. Se spune că produsele mai ieftine scad prețurile. Ei au protestat, de asemenea, împotriva politicilor climatice ale UE despre care spun că le vor crește costurile și le vor afecta rezultatul final.

În urma protestelor din Polonia săptămâna aceasta, Zelenskyy a făcut apel public la Tusk pentru o întâlnire a celor două guverne la granița lor comună înaintea celei de-a doua aniversări sâmbătă a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, Tusk a spus că o întâlnire a celor două guverne va avea loc abia pe 28 martie.

Tusk a spus că sprijinul Poloniei pentru Ucraina este neclintit. Dar el a subliniat, de asemenea, că lucrează pentru a aborda preocupările legitime ale fermierilor polonezi și pentru a ajuta Bruxelles-urile și Kievul să înțeleagă punctul lor de vedere.

El a denunțat, de asemenea, sloganurile în favoarea președintelui rus Vladimir Putin care au apărut la protestele de la începutul acestei săptămâni în Polonia, ceva Ministerul de Externe al Poloniei miercuri a spus că ar putea fi opera agenților ruși.

Referindu-se la sloganuri, Tusk a spus: „Orice astfel de atac în spațiul public sau sprijin pentru narațiunea lui Putin este o înaltă trădare și sper că atât protestatarii, cât și toate serviciile vor trage concluziile corecte din asta”.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *