Cele mai mari spitale din Seul reduc operațiile la jumătate, în timp ce medicii stagiari continuă greva pentru reformele în domeniul sănătății.

Spitalele din Coreea de Sud au fost forțate să anuleze sau să amâne intervenții chirurgicale și proceduri medicale, inclusiv tratamente pentru cancer, potrivit rapoartelor presei, pe măsură ce mai mulți medici stagiari au părăsit locul de muncă în semn de protest față de reformele propuse în domeniul sănătății.

Rapoartele de joi au venit în timp ce guvernul sud-coreean a cerut medicilor să țină discuții și a amenințat că îi va aresta pe cei care conduceau renunțarea.

Până acum, aproximativ 9.275 de stagiari sau aproape două treimi dintre tinerii medici ai țării s-au alăturat protestului împotriva planului guvernului de a crește numărul de studenți admiși la școlile de medicină.

Planul a fost anunțat ca parte a unei încercări de a consolida sistemul de sănătate într-una dintre societățile care îmbătrânesc cel mai rapid din lume.

Medicii susțin că schimbările vor afecta furnizarea serviciilor și calitatea educației, dar criticii spun că cursanții sunt în principal îngrijorați de faptul că reforma le poate eroda salariile și prestigiul social.

Agenția de știri Yonhap, citând surse medicale, a declarat că oprirea lucrărilor a forțat cinci dintre cele mai mari spitale generale din capitala sud-coreeană, Seul, să reducă drastic intervențiile chirurgicale și procedurile medicale.

„Intervențiile chirurgicale au fost reduse la jumătate la Spitalul Severance din centrul Seulului, Spitalul St Mary și Centrul Medical Asan din sudul și, respectiv, estul Seulului, reducându-și capacitățile chirurgicale cu 30%”, a raportat agenția.


Printre acestea se numărau pacienți care așteptau tratament pentru cancer, precum și femei însărcinate.

Hong Jae-ryun, un pacient cu cancer la creier în vârstă de 50 de ani, a declarat pentru agenția de presă AFP că chimioterapia lui a fost amânată fără date viitoare clare din cauza situației actuale, chiar dacă cancerul s-a răspândit la plămâni și la ficat.

„Este absurd. În mijlocul conflictului dintre guvern și medici, ce pot spune pacienții neputincioși? Se simte ca o trădare”, a spus Hong. „Când nu există nimeni în care să se încreadă și pe care să se bazeze în afară de medici, pare excesiv să tratezi lucrurile în acest fel.”

Între timp, ziarul Hankyoreh a spus că mai multe spitale amână operațiunile de cezariză pentru femeile însărcinate și le-au spus că anestezia epidurală în timpul travaliului nu va fi disponibilă.

Un oficial de la Spitalul Severance a spus că unitatea nu avea „stagiari și rezidenți în anestezie, iar asta înseamnă că nu putem administra epidurale”.

Guvernul președintelui Yoon Suk-yeol, care le-a ordonat medicilor în grevă să se întoarcă la muncă, a declarat marți că va solicita mandate de arestare și va demara investigații pentru cei care conduc retragerea.

„Dacă acțiunile colective ilegale au ca rezultat daune pentru viața și sănătatea pacienților, (medicii stagiari) vor fi trași la răspundere la cel mai înalt nivel”, a spus guvernul, potrivit Yonhap.

Sondajele publice arată între timp că majoritatea coreenilor susțin planul guvernului, un sondaj recent Gallup Korea arătând aproximativ 76% dintre respondenți în favoarea, indiferent de afilierea politică.

Cu toate acestea, protestatarii spun că Coreea de Sud are destui medici și că guvernul trebuie să mărească salariile și să reducă volumul de muncă, în special în domenii cheie precum pediatria și medicina de urgență, înainte de a recruta mai mulți studenți.

Park Dan, șeful Asociației de Interni și Rezidenți din Coreea care participă la protest, a declarat că este dispus să fie arestat pentru ca cererile medicilor să fie ascultate.

„Toată lumea este supărată și frustrată, așa că părăsim cu toții spitalele. Vă rugăm să ne ascultați vocile”, a spus el într-un interviu radio, adăugând că sunt deschiși la dialog dacă guvernul este pregătit să le asculte cererile.

Sute de medici din Seul plănuiesc să organizeze un miting joi târziu în fața biroului președintelui Yoon, potrivit Asociației Medicale din Seul.Source link

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *